Oruçluyken Susuzluk Çekmemek İçin Tavsiye…

Oruç tutmanın farz olduğu Ramazan ayı senenin bütün mevsimlerini, her yıl güneş takvimine göre 11 gün evvel gelerek mevsimleri dolaşır ve Allah’ın adaleti bu mevzuda da tecelli eder. Kuzey yarım küresinde kış mevsimi yaşanırken, güney yarımküresinde yaz mevsimi ve kuzey yarım küresinde yaz mevsimi yaşanırken, güney yarımküresinde de bunun aksi olarak, kış mevsimi yaşanır.

Buna göre, bulunulan coğrafî mevkide Ramazan ayı yazın en sıcak günlerine rastladığında, oruca niyetlenenlerin en çok zorlandığı susuzlukla acaba nasıl başa çıkılabilir?  Çünkü, Ramazan ayında açlıktan daha fazla susuzluğun hissedilmesi, kimimiz için orucu zorlaştıran en önemli sebeb olmaktadır.

Bu mevzuda uzmanların  bazı tavsiyeleri vardır.

Oruçluyken daha az susamak için, acaba neler yapmalıyız?

1. Günlerin uzun olması ile birlikte, vücudumuz Ramazan ayında oruçluyken, susuzluğu daha çok hissetmektedir.


2. İftar vaktinin gelmesi ile birlikte suya yüklenip bir anda çok fazla su tüketmenin, ertesi gün çekilen susuzluk problemini aza indireceği düşüncesi yanlış bir düşünce olup, uzmanlar iftardan sahura kadar azar azar su içerek vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarının bölüştürülmesinin vücudumuz için daha yararlı olduğunu savunmaktadırlar.

İftar vaktinde bir anda yoğun miktarda alınan su, tıpkı bir anda yenilen yoğun yemek gibi sindirim problemlerine neden olur.

Sahurda çok fazla yemek tükettiğimiz zaman, ertesi gün hissedebileceğimiz su ihtiyacı da o kadar fazla olacaktır.

Bu sebeble, sahur zamanı hafif gıdalar tüketmeye, kızartmalardan ve tuzlu ağır yiyeceklerden uzak durmaya özen göstermeliyiz.


3. Kahve ve çay tüketiminin çok fazla olması da ekstra bir susuzluğa neden olmaktadır.

Çay ve kahveyi çok sevenler ve fazla tüketenler, anlık olarak susuzluklarının geçtiklerini düşünseler de, alınan bu sıvılar aynı hatta daha fazla miktarda sıvının vücuttan atılmasına, bu da vücudumuzun tekrar susuz kalmasına sebeb olacaktır.


4. Vücudumuz, su ihtiyacını sadece içtiğimiz su ile karşılamamaktadır.

Meyvelerden ve sebzelerden de belli miktarlarda su almaktayız.

Bu sebeble, iftar ve sahurda tükettiğimiz yiyeceklerin su ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olacak gıdalar ve sulu yemekler olmasına dikkat etmeliyiz.


5. Oruçlu kalınan süre zarfında vücudumuzun su sarfiyatına neden olacak ve susuzluk hissetmemizi sağlayacak fiziksel aktivitelerden uzak durmalıyız.

Hafif kıyafetler giyinip serin ortamlarda bulunmak da, oruçluyken susuzluğumuzu azaltmağa yardımcı olacaktır.

Copyright © 2023 SaidNur.net | Gizlilik | Tüm Hakları Saklıdır.