Meksika Hizmet Mektubu

بِاسْمِهِ سُبْحَانَهُ وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَكَاتُهُ
Aziz, Sıddık Ağabeyler;
Evvelen: Yeni Hicri yılınızı ve muharrem ayınızı ruh'u canımızla tebrik ederiz. Latin Amerika’da 200 milyonluk Birezilya'dan sonra yaklaşık 120 milyon nüfusu ile en büyük ikinci ülkesi olan  ve dünyada en fazla İspanyolca konuşulan Meksika’dan binler selam eder, müstecab dualarınızı bekleriz.

Meksika; tropikal iklim kuşağından çöl iklimine kadar değişik iklimlerle dolu bir ülke konumunda. Amerika Birleşmiş Devletleri’nin güneyinde, Kuzey Pasifik okyanusu ve Meksika Körfezi kıyısında, Guatemala ve Belize ülkelerine komşu olan bir Kuzey Amerika ülkesidir. Yılın her günü topraklarında her türlü meyve ve sebze yetişmektedir.  Maddi olarak berekete sahip olan Meksika topraklarında İslamiyet ab-ı hayatına susamış insanlar bulunmaktadır. Müslüman nüfus hali hazırda 10 bin civarında. Fakat İslamiyet’e ilgi her geçen gün arttığını müşahede etmekteyiz.

Tarih boyunca çeşitli zulümlere maruz kalan Meksikalılar mazlum bir millet. Genel olarak özelliklerini sıralayacak olursak; yardımsever, sıcakkanlı, sabırlı, sadakatli, kanaatkâr, milli kültürlerine bağlı, halim ve selim bir millet. Akraba bağlarına ve aile ilişkilerine çok önem veren Meksikalılar, nezaketleri ile de İslamiyet’in güzel hasletlerini fıtri olarak yaşıyorlar. Meksika kültüründe selam vermenin ciddi bir yeri var. Ayrıca sözlerinin sonları por favor (lütfen) ile bitiyor. Yapılan küçük bir iyilik bile olsa sonrasında gracias (teşekkürler) demeyi ihmal etmiyorlar.

Saniyen: Geçtiğimiz Haziran ayında Mexico City’de bir müzede 120 gün boyunca ziyaretçilere açık olan İslami Sanatlar Sergisini 116. Gününde ziyaret etme fırsatımız oldu. Meksikalıların gösterdiği ilgi bizleri hayretler içinde bıraktı. İslamiyet’e karşı hiçbir önyargının olmadığı sair Latin Amerika ülkeleri gibi Meksika’da da ciddi bir teveccühün olduğunu yakinen müşahede ettik. Çünkü muhatap olduğumuz, müzeyi ziyaret eden insanlar sanat merakından ziyade İslam’ı öğrenmek için geldiklerini itiraf ettiler.
İslamiyet’e teveccüh sadece İslamiyet’i araştırmakla sınırlı değil. Müslüman olmayıp Müslüman isimleri (Yasir, Said, Ali, Fatıma, İshak, Ömer gibi) taşıyan çok miktarda Meksikalılar bulunmaktadır. Bu insanlar adeta birilerinden İslamiyet daveti beklemekte. Numune için geçen ay İslamiyet ile müşerref olan Yasir kardeşimizin ihtida hadisesini kısaca anlatalım.

Yasir’le tanışmamız geçen seneye dayanıyor. Kendisi Türkiye’de öğretmen İsmail Bircan ağabeyimizle evli Diana Ablamızın Üniversite'den tanıdığı. Meksika’da Haziran ayında açılan dershanemizin bulunmasına ve dershanemizin kiralanmasına çok büyük yardımı oldu. Bu vesileyle daha da fazla iletişimde bulunma fırsatımız oldu.
Meksika’ya Haziran ayında giden Ankara’dan Mehmet Emin Ağabey ve Gebze’den Hamdi Ağabey dershanemizin tutulmasından eşyaların alınıp düzenlenmesine kadar her türlü işleri halledip geri dönmüştü. Eylül ayında biz tekrardan Meksika’ya geldiğimizde Yasir kardeşimiz hafta içi bizimle beraber dershanede kalmak istediğini söyledi. Biz teklifini memnuniyetle kabul ettik. Namaz vakti gelince ilk günlerde bizi izleyen Yasir daha sonra bizimle beraber namaz kılmak istediğini söyledi. Güzelce abdestini aldıktan sonra, daha Müslüman olmadan ilk namazını eda etti. Gündüzleri çalıştığı için Akşam, Yatsı ve Sabah namazlarını beraber kılmaya başladık. Ankara’dan gelen Aydın Ağabey Yasir’e: “Türkiye’den ağabeyler senin Müslüman olman için çok dua ediyorlar.” sözü üzerine Yasir kardeşimiz: “Pronto” (Yakında) şeklinde karşılık verdi. Yasir ile birlikte Risale-i Nurdan dersler okuduk. Okuma şevkini görmeniz lazım. Biz durdurmasak bütün kitabı bitirmeye niyetli…

O zamana kadar hiç Müslüman Meksikalı ile karşılaşmayan Yasir ailesinin olası tepkisinden çekiniyor olabileceğini düşündük. 6 yıl önce İslamiyeti seçmiş Meksikalı bir diğer kardeşimiz Erick Giovanni Leon nam-ı diğer Abdülaziz Usame’yi dershaneye davet ettik. Usame nasıl Müslüman olduğunu, ailesinin İslamiyet’i seçtikten sonra hiçbir olumsuz tepkide bulunmadığını anlatınca Yasir kardeşimiz cesaretlendi. Hafta sonu ailesi ile konuşup aile meclisinde kararını onlara bildirecekti. 29 Eylül Salı günü Yasir kardeşimizin ağzından o tılsımlı cümleler döküldü. "Eşhedu en lâ İlâhe İllallah ve Eşhedu enne Muhammeden Abduhu ve Resûluhu” Müslüman olduktan sonra Yasir kardeşimizin ailesini ziyarete Pachuca’ ya gittik. Ailesi ile tanıştık. Yasir’in anne ve babası uzun yıllar öğretmenlik yapmış, emekli olmuşlar. Kültürlü, okumayı seven insanlar. Bizleri çok sıcak karşıladılar. Öncelikle İslamiyet’i anlattık. Sonra 33. Söz’den Yasir ailesine ders okudu. Ders esnasında babasının ve annesinin ağzından şu cümleler eksik olmadı. Muy interesante “Çok ilginç” Muy interesante “Çok ilginç”…Hayatlarında ilk defa duyduğu bu kitaptan çok etkilenmiştiler ve hayretlerini bu kelimelerle ifade ediyorlardı. Elimizdeki risalelerden ve broşürlerden hediye ettik. Geçtiğimiz gün uzun bir seyahate çıktıklarında Yasir’in müşahedesiyle çantaya yol boyunca okumak için alınan kitap Risale-i Nurlar…

Sizlerden Yasir’in ailesinin İslamiyet ile şereflenmesi için dua bekliyoruz. Yasirkardeşimiz evli ve 2 çocuk babası. Biz akşam namazını kılarken bizi taklit eden 2 yaşındaki çocuğu Paulo için Müslüman oldu dedi. Diğer aile fertleri için dualarınızı bekliyor Yasir.
İslamiyet’in ne kadar hassas bir din olduğunu biliyorduk ama hakkalyakin müşahede etmek de nasip oldu. Yasirlere gittiğimiz zaman Türkiye’den bir abimizin yeni doğan bebeği için akika kurbanı kesmek istediğimizi söyledik. Yasir amcasının (Victorino Ayala)  koyunları olduğunu söyledi. Tüm aile beraber amcasının köyü aynı zamanda Yasirin dedesinin köyüne gittik. Kurbanlık koyunu seçtikten sonra (1 yaşını doldurmuş koyun) kesim işlemini İslami usullere göre yapacağımızı da belirttik. Amcası hayretle kesim işini yapacak Aydın Abiyi izledi. Aydın abi koyunu başı ve ayakları kıbleye gelecek şekilde eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırdı. Tekbirler eşliğinde Bismillahi Allahu Ekber diyerek kesim işlemini tamamladı. 2 dakika sonra hayvan ruhunu teslim etti.
Her müslümanın bildiği klasik kurban kesme faaliyeti. Ama amcası hayretler içerisinde ağzından şu cümleler dökülüyordu. Benim İslamiyet’i öğrenmem lazım.

Muhtemelen basit bir koyun kesme faaliyeti bile belirli kural ve kaidelerle olan bir din öğrenilmeyi hak ediyor diye düşündü. Burada hayvanlar kesilirken epey eziyet çekiyor. Boğazına bıçak vurulup 20 dakika ölmesi bekleniyor. 57 yaşında olan bu ihtiyar adam hayvan kesiminde bile eziyet etmeden kesmeyi emredip, zarafet gösteren İslamiyet’i öğrenir ve en yakın zamanda İslamı seçer inşallah. Dualarınızı eksik etmeyin. Cenab-ı Hak hidayet nasip etsin.

Yasir kardeşimizle geçen hafta konuşurken şunları söyledi. Bizim burada kültür tanıtım fuarları oluyor. Önümüzdeki aylarda bir fuar olacak. Bizim bu fuara katılıp İslamiyet’i tanıtmamız lazım. Hızını alamayan kardeşimiz şunları ekledi. Guatemala ve Belize’ye de medrese açmamız lazım. Oradaki insanların da bu hakikatleri öğrenemeye ihtiyaçları var.
Hem cahil, vahşi bir adam, bir gün sohbet-i Nebeviyeye mazhar olur; sonra Çin ve Hind gibi memleketlere giderdi, o mütemeddin kavimlere muallim-i hakaik ve rehber-i kemalât olurdu. Sözler (489) Geçen seneki ziyaretlerimizden birinde Polonco’daki mescidin görevlisi Garibaldi’ye risalelerden hediye verilmiş. Geçtiğimiz gün (30 Ekim) elimdeki risaleleri göstererek: “Bu külliyattan bende 6 tane kitap var. Hepsi güzel kitaplar ama ben en çok Hastalar Risalesi’ni seviyorum dedi. Nedenini sorunca şu cevabı verdi. “Ben çok ciddi hasta idim. Hastalar Risalesi sayesinde şifa buldum. Hatta başka biri de çok ciddi hasta idi. Hastalar Risalesini okuması için ona verdim. O da aynı şekilde şifa buldu. Elinde bu kitaptan ne kadar varsa getir. Burada bu kitaba muhtaç çok insan tanıyorum dedi.

Son olarak Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Meksika’da da Suriyeli hizmetimiz var elhamdülillah. Dershanemizin müdavimi Suriyeli Ahmed kardeşimiz, Meksika’dan evli. Dershanemize hemen hemen her gün geliyor. Arapça risalelerden dersler okuyoruz.

120 milyon Meksika’da henüz cami yok. Dua edin inşallah burada camiye çok ihtiyaç var. Ayrıca geçen Pazar sohbetinde bir araya geldiğimiz Mescid cemaati ile; çocuklarının küffar elinde eğitilmesinden de muzdarib olduklarını ifade ettiler. Buraya en kısa zamanda bir İslami okul (külliye) şart. Ayrıca 5 vakit namazları camide kılınabilmesi için ve yeni Müslümanların eğitilmesi için resmi görevli bir imam lazım, Eğer Mexico’ya altı külliye olacak şekilde bir cami yapılırsa çok külli bir hizmet olacaktır. Zaten İslam’a fıtri bir eğilimi olan Meksikalılar minareli bir yeri görseler fevc fevc İslamı kabul ederler inşallah.

Dualarınıza muhtaç Meksika Nur Talebeleri

Copyright © 2023 SaidNur.net | Gizlilik | Tüm Hakları Saklıdır.