Boşa Geçen Zaman

Hayatımızda o kadar çok boşa geçirdiğimiz zaman var ki saymakla bitmez ve hiç değmeyecek insanlara sarf ediyoruz. Malayaniyatla iştigal ediyoruz, oysaki değerlendirebiliriz.

Tıpkı Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin dediği gibi  zamanınızı boş hülyalar yerine Kur'ândan ezber bildiğiniz süreleri tekrar edin ve kazaya kalmış namazlarınızı kılın.

Efendimiz buyuruyor iki  gününü birbirine  denk olan hüsrandadır.

Mesela diyelim bugünü boş geçirdiniz yarın onu mutlaka dolu geçirin. Kur'ân okuyun, Risale okuyun, ilme dair birşeyler öğrenin ezber yapın... Bunlarla iştigal ederseniz farkına varacaksınız ki hiç boş vaktiniz kalmayacak.

Hadis var beşikten mezara kadar ilim öğrenin. ilmin yaşı yok küçük büyüğe kadın erkeğe herkese farz.

Etrafta çoğu zaman şahit oluyorum diyor ki, "ya geçmiyor zaman" ..Kardeşim boş vaktin yok onu sen bu hale getiriyorsun.

Yine Risalede geçiyor ne diyor Said Nursi Hazretleri; Çalışan adam derki keşke güneş geç batsaydı da şu işide yapsaydım. Boş adam ise derki zaman geçmiyor gel şurda bir şeş beş oynayalım.

"Hayat kısa yol uzun,
hangi tuzaklar var üstünde yolumuzun.
Yarın deriz hep yarın
Yarın bize yarmıdır.
Hayat bir rüya imiş içinde uykumuzun."
Demiş şair.

Hayatımız bir rüya gelecek var. Boşa geçirdiğimiz zamanın hesabı sorulacak bize. Nerde geçirdin? zamanını ne yaptın? nelere sarf ettin?

Öyle değerlendirelim ki, zamanımızı Mahkeme-i Kübrada izahata yüzümüz olsun.

Cenab-ı Hak bize günde 24 saat vermiş sadece bir saatini bana sarf et diyor, hepsi altın kıymetinde eğer bizler 24 altını boşa sarf etsek. Ebedî hayata gidecek biletimizi nasıl tedarik edebiliriz. 24 altını düzgünce istimal etmeliyiz, yolculuğumuz uzun kabir, haşir, kıyamet, sırat köprüsü, bunların hepsine altın lazım. Bir altını bari ona sarf edelim. Kurtuluşumuza sebeb olan. Ve ümitvar olalım hala zamanımız var tövbe için heran tövbe kapısı açık.

Yatmadan son kez tövbe edelim boşa geçirdiğimiz her saat dakika saniye için. Rahmeti sonsuz olan Allah affedici bağışlayıcı merhametli. Bizi de affeder.

Hem deme ben kimim ki tonlarca günahım var boşa geçirdiğim zaman var nasıl affetsin. Bunlar şeytanın sana verdiği vesvese sakın itimat etme nasıl ki denizden bir bardak su alsak. Deniz suyu azalmaz bir bardak su da boşaltsak dolmaz. Aynen öylede CENAB-I HAKK'IN  Rahmeti o denizden daha sonsuz tükenmez.  Rahmetinden ümit kesilmez şeytan der boşver battın zaten geri dönüşü yok asla öyle değildir. Amacı senin o battığın yerden çıkmaman.

İnsan hata eder tövbe kapısı açık. İnsan denize düştüğü için boğulmaz dalgayla mücadele edip kurtulmaya çalışmazsa su onu yutar. Kurtulmak için bu dünya dalgasıyla mücadele lazım azim çaba gerekir. Ve Asla ümidini yitirme.

Ser secaddeni seni yaratan Zat-ı Hayyı Kayyuma secde et azimle dua et. Acz ve fakrınla yalvar içten iste cevabını alacaksın inşallah..

Copyright © 2023 SaidNur.net | Gizlilik | Tüm Hakları Saklıdır.